Home » Cultură » Top 10- Premii Nobel controversate

Top 10- Premii Nobel controversate

Publicat: 18.06.2008
Celebrele premii Nobel au fost instituite de catre Alfred Nobel, nimeni altul decat inventatorul dinamitei. Alfred Nobel a cerut ca premiul care-i poarte numele sa fie decernat anual catre “Orice persoana care isi va indrepta toate eforturile catre consolidarea fraternitatii intre natiuni, pentru abolirea sau reducerea fortelor armate si pentru promovarea congreselor in scopul pacii”. Cu toate acestea, deseori din motive arbitrare ce tin de servilism politic, emfaza sau chiar urmarea unui trend ce proslaveste o etnie in detrimental alteia, decernarea premiului Nobel a fost deseori subiect de controverse si scandaluri mai mult sau mai putin bazate pe adevar.

5.Itzak Rabin-Premiul Nobel pentru pace in anul 1994
Rabin a primit aceasta distinctie in acel an odata cu Shimon Perez si Yasser Arafat. Controversele nu au incetata sa apara, in principal pentru ca Rabin in timp ce se afla in serviciul militar israelian a ordonat expulzarea tuturor arabilor din teritoriile ocupate de Israel in timpul Razboiului din 1948. In timpul mandatului sau de Ministru al Apararii Itzak Rabin a fost responsabil de reprimarea sangeroasa a palestinienilor in timpul primei Intifade. Criticii sai au dezvaluit si faptul ca Rabin a continuat sa autorizeze construirea de locuinte israeliene in teritoriile ocupate in ciuda Acordului de Pace care interzicea acest lucru.
4. Shimon Perez-Premiul Nobel pentru pace in 1994
Acest politician israelian a fost responsabil de programul de dezvoltare al arsenalului nuclear al Israelului, tot el a fost acuzat si de masacrul din Qana .Acest masacru a avut loc in anul 1996, atunci cand armata israliana a bombardat un sat in care se aflau 800 de civili libanezi neinarmati, in mare parte copii, femei si batrani care se refugiasera aici tocmai pentru a scapa de luptele din apropiere. Din cei 800 de oameni un numar de 106 au fost ucisi si 116 raniti, de asemenea, patru soldati fijieni din cadrul Fijian United Nations Interrim Force din Liban au fost grav raniti.
3. Yasser Arafat- Premiul Nobel pentru pace in anul 1994
Desi a castigat aceasta distinctie alaturi de fostii sai dusmani de o viata: Shimon Perez si Itzak Rabin, Arafat a fost acuzat de criticii sai ca timp de zeci de ani nu a fost altceva decat un conducator terorist. Astfel in ciuda eforturilor de pace intreprinse de acesta, Kare Kristiansen, un norvegian membru al Comitetului Nobel, a semnat in anul 1994 un protest in care reclama decernarea premiului Nobel pentru pace lui Yasser Arafat pe care nu s-a sfiit sa-l catalogheze drept un terorist notoriu.
2. Cordell Hull- Premiul Nobel pentru pace in anul 1945
Acest personaj mai putin cunoscut a primit pretiosul premiu ca pe o recunoastere pentru eforturile sale pentru pace si intelegere in cadrul ….Emisferei Vestice, pentru acordurile de comert incheiate de acesta si activitatea sa in cadrul O.N.U. In anul 1939 nava Americana SS St. Louis pleca din Hamburg spre Oceanul Atlantic avand la bord nu mai putin de 950 refugiati evrei care cautau refugiu in America de teama repercursiunilor noii guvernari naziste a Germaniei. Presedintele din acea perioada a S.U.A., Roosevelt, a aratat o anumita bunavointa fata de refugiati si era gata sa le acorde azil politic. S-a lovit, in schimb, de refuzul violent al lui Hull care era atunci Secretar de Stat. Acesta a amenintat ca-i retrage sprijinul politic pentru alegerile din 1940 daca-i primeste pe evrei. Roosevelt a interzis accesul navei in orice port american. In consecinta SS St Louis a fost nevoita sa se intoarca la Hamburg, iar toti refugiatii evrei au sfarsit in lagarele naziste.
1. Menachem Begin Premiul Nobel pentru pace in anul 1978
Temutul lider evreu a primit acesta distinctie chipurile pentru contributiile sale la incheierea Acordurilor de le Camp David din acelasi an. Premiul a fost de fapt impartit intre Begin si Anwar Sadat, la acea data presedinte al Egiptului. Problema principala ridicata de contestatarii acesti decizii a fost aceea ca Begin a fost conducatorul organizatiei miliante Irgun, organizatie recunoscuta pe plan international ca fiind una terorista. Begin a fost responsabil, de asemenea, de raiduri si executii asupra populatiei arabe. Tot el a fost acuzat de exploziile de la hotelul King David in Ierusalim din anul 1946.

FACTS
Deasupra figurilor controversate mentionate mai sus merita sa amintim faptul ca Mahatma Ghandi poate cel mai pasnic om politic din istorie, nu a beneficiat de nici un premiu Nobel. Nici Thomas Edison nu este pe lista castigatorilor de Nobel. La fel si romanii a caror contributie la dezvoltarea stiintei si medicinei a fost decisiva, nu sunt trecuti pe aceasta lista… si amintesc aici doar de Traian Vuia, Nicolae Teslea, Henry Coanda, Nicolae Paulescu, Gogu Constantinescu, Aurel Persu, Nicolae Vasilescu-Karpen, Ana Aslan, Gheorghe Botezatu, Ioan Cantacuzino, Ioan Procopiu, Dragomir Hurmuzescu si multi altii….
Singurul roman laureat de Nobel a fost savantul George Emil Palade care a castigat Premiul Nobel pentru medicina pentru descoperirea mecanismului celular de productie de proteine. Premiu a fost castigat de savantul roman pe data de 10 Noiembrie 1974.
10. Jimmy Carter- Premiul Nobel pentru pace in anul 2002
Ex-presedintele american a primit prestigiosul premiu pentru :
“Decade de eforturi neprecupetite pentru solutionarea conflictelor internationale, implementarea democratiei si a drepturilor omului si promovarea dezvoltarii economice si sociale”. Evident ca sforaitoarea declaratie in cunoscutul limbaj de lemn al servilismului diplomatic international a declansat nu doar ironiile presei ci si contestatiile vehmente ale celor care au vazut in acest act politizarea si exagerarea meritelor unui presedinte faimos pentru neimplicarea in problemele istorice derulate in timpul mandatului sau. Printre contestatari s-a numarat si Gunnar Staalsett, unul dintre cei 5 membri ai Comitetului Nobel.

9.Winston Churchill-Premiul Nobel pentru literatura in anul 1953
Faimosul prim ministru si om politic britanic nu a fost recompensat cu premiul Nobel pentru pace, asa cum se astepta oricine, datorita contributiei sale la infrangerea Germaniei Naziste si la incheierea celei de a doua Conflagratii Mondiale. In mod ciudat, dupa cum afirma toti biografii lui Churchill, Comitetul Nobel s-a gandit sa-l recompenseze pe Winston Churchill pentru activitatea sa literara…
Situatie aproape hilara deca ne gandim ca Churchill era si un pasionat pictor…Astfel in anul 1953 Sir Winston Leonard Spencer Churchill a primit premiul Nobel pentru “descrierea maiastra deopotriva biografica si istoricasi, de asemenea, pentru oratoria desavarsita intru apararea valorilor umane”. De fapt, Churchill a primit premiul pentru lucrarea sa intitulata “ Al doilea Razboi Mondial “.

8. Al Gore-Premiul Nobel pentru pace in anul 2007
Secundul lui Bill Clinton a castigat aceasta distinctie pentru aducerea in fata opiniei publice internationale a problemelor grave declansate de procesul incalzirii globale. In prezent cartea si filmul sau intitulate “An inconvenient truth” sunt subiectul deopotriva al unor dezbateri stiintifice si al unor atacuri mai mult sau mai putin fondate. Principalele atacuri vin din partea celor care afirma ca Al Gore nu are studii de specialitate in ecologie si toata cartea sa nu este decat o compilatie a muncii si studiilor mai multor cercetatori. Recent, un tribunal din Marea Britanie a emis un decret prin care guvernul britanic este obligat sa autorizeze vanzarea acestei carti doar daca respectiva lucrare este insotita de un asa-zis ghid care sa indice cele “noua mari erori stiintifice” cuprinse in carte si, de asemenea, sa contrazica punctul de vedere al lui Al Gore , considerat “prea subiectiv”. In filmul cu acelasi nume, Al Gore roaga poporul american sa reduca consumul de energie electrica la domiciliu. In luna august 2006, nota de plata a energiei electrice din locuinta lui Gore arata ca intr-o singura luna acesta a consumat 22, 619 kw, mai mult decat dublul consumat in medie de o familie americana intr-un an.
7. Rigoberta Menchu- Premiul Nobel pentru pace in anul 1992
Se pare ca exista anumite dovezi care contrazic informatiile oferite de aceasta femeie, prezentate de ea chiar in cadrul autobiografiei referitoare la existenta ei in Guatemala anilor 1950. Memoriiile Rigobertei Menchu au aparut sub forma unei carti autobiografice in anul 1987, carte care i-a asigurat acesteia notorietatea americana si implicit nominalizarea la premiul Nobel. Unele aspecte referitoare la istoria familiei sale au fost modificate cu buna stiinta pentru a-si propaga mai bine ideile de stanga. Cele care au descoperit aceasta frauda au fost studiile efectuate de antropologul David Stoll.
6. Henry Kissinger-Premiul Nobel pentru pace in anul 1973
Aceasta personalitate politica internationala, considerat de multi drept artizanul Noii Ordini Mondiale si adevaratul stapan din umbra al Americii alaturi de Zbigniew Brzezinski, a primit aceasta distinctie pentru incheierea Acordului de Pace din Vietnam. Aceasta in ciuda faptului ca Henry Kissinger a instituit campania secreta de bombardamente asupra soldatilor nord-vietnamezi infiltrati in Cambodgia, campanie intreprinsa intre anii 1969-1975. Alte acuze sunt cele referitoare la implicarea lui Kissinger in declansarea operatiunii Condor in mijlocul anilor 1970. Campanie care a constat in rapiri si crime si care a fost coordonata de americani pe teritoriile Argentinei, Boliviei, Braziliei, Paraguaiului, Uruguaiului si in statul Chile. Tot el a aprobat invazia militara a Ciprului de catre trupele turcesti care s-a soldat cu ocupatia nordului Ciprului de catre Turcia, aliat regional de baza al S.U.A. Multi analisti politici internationali au declarat ca Premiul Nobel a devenit o distinctie fara nici un fel de valoare, odata cu primirea acestuia de catre Kissinger.

Citeste continuarea in pagina a 2a

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Europa trebuie să învețe cum să aibă grijă de ea însăși, avertizează Volodimir Zelenski
Europa trebuie să învețe cum să aibă grijă de ea însăși, avertizează Volodimir Zelenski
Fondatorul IMDb pleacă de la conducerea companiei după 35 de ani
Fondatorul IMDb pleacă de la conducerea companiei după 35 de ani
Implant cerebral revoluționar pentru tratarea depresiei, testat în Marea Britanie
Implant cerebral revoluționar pentru tratarea depresiei, testat în Marea Britanie
Regele Mihai: „Nu știam că avea să urmeze cea mai rapidă lovitură de stat din istorie”. Cine a trădat din Regență și l-a adus pe Carol al II-lea pe Tronul României?
Regele Mihai: „Nu știam că avea să urmeze cea mai rapidă lovitură de stat din istorie”. Cine a trădat din Regență ...
Aproape un sfert dintre speciile de apă dulce sunt amenințate de extincție
Aproape un sfert dintre speciile de apă dulce sunt amenințate de extincție
Astronomii au confirmat cel mai rapid vânt măsurat vreodată pe o planetă! „N-am mai văzut așa ceva până acum”
Astronomii au confirmat cel mai rapid vânt măsurat vreodată pe o planetă! „N-am mai văzut așa ceva până acum”
Mihail Manoilescu, o arestare cu scandal în România interbelică
Mihail Manoilescu, o arestare cu scandal în România interbelică
Secretul pentru o genuflexiune corectă. O mișcare simplă, cheia sănătății pe termen lung
Secretul pentru o genuflexiune corectă. O mișcare simplă, cheia sănătății pe termen lung
Misterul bărbatului cu piele de argint
Misterul bărbatului cu piele de argint
Gândul Media Network, grupul de presă numărul unu din România!
Gândul Media Network, grupul de presă numărul unu din România!
Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate
Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee
„Update Go4it” #10 aduce invitați de top din industria de gaming și educație
„Update Go4it” #10 aduce invitați de top din industria de gaming și educație
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul lui medical
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul ...
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei